Biofeedback


Wat is Biofeedback?


Uit het bekkenbodemonderzoek is gebleken dat voor u een behandeling met behulp van myofeedback zinvol kan zijn. Myo is het Latijnse woord voor spier. Myofeedback betekent dat informatie verkregen wordt over dat wat de spier doet. Bij myofeedback wordt een probe anaal of vaginaal ingebracht. Op een scherm verschijnt een curve die dat wat u met de bekkenbodemspieren doet weergeeft. Het onderzoek zal tevens al voor een deel behandeling zijn omdat u zelf kunt volgen en controleren wat u met de bekkenbodemspieren doet. Afhankelijk van uw klachten kan het onderzoek anaal of vaginaal plaatsvinden. Bij mannen vindt het onderzoek anaal plaats. De bekkenfysiotherapeut kan gebruik maken van druk of electromyofeedback. In beide gevallen geldt: myofeedback maakt zichtbaar wat u zelf doet.

myofeedback3
myofeedback

Wat is functionele elektrostimulatie?



Uit het bekkenbodemonderzoek is gebleken dat u een verminderd spiergevoel, behoorlijke krachtsafname of een verhoogde spanning heeft van de bekkenbodem. Bij functionele elektrostimulatie worden zenuwvezels in de bekkenbodem geprikkeld om de bekkenbodem beter te laten functioneren. Dit kan aanvoelen aan als mild prikkelen of zacht kloppen en is niet pijnlijk. Functionele elektrostimulatie is een programma op het myofeedbackapparaat. De behandeling kan eventueel gecombineerd worden met myofeedback. Op deze manier leert de bekkenbodem als het ware weer hoe het aanspannen moet en kunt u daarna zelf verder trainen.

Voorbereiding

 

De bekkenfysiotherapeut zal u vragen u uit te kleden zodat het onderlichaam ontbloot is. De onderzoeksruimte kan worden afgesloten als u dat prettig vindt. Als u dit op prijs stelt mag u iemand meenemen tijdens het onderzoek. Gedurende het onderzoek wordt er niet gestoord door derden. Tijdens het onderzoek worden alle hygiƫnische maatregelen* in acht genomen. Op de bank ligt een handdoek zodat het geen probleem is als u iets urine- of ontlastingsverlies heeft. De bekkenfysiotherapeut draagt tijdens het onderzoek handschoenen. Het vaginale onderzoek vindt plaats in halfzit op de rug. Het anale onderzoek vindt plaats op de linkerzij of in halfzit op de rug. Afhankelijk van uw klachten kan het onderzoek ook worden uitgevoerd in zit of stand. Het myofeedbackapparaat wordt zo geplaatst dat u goed op het scherm kunt meekijken. De bekkenfysiotherapeut brengt een probe in, die aangesloten is op het myofeedbackapparaat . Dit kan even oncomfortabel aanvoelen maar mag niet pijnlijk zijn. Als dit wel zo is moet u dit aangeven. Als de probe goed op zijn plaats zit voelt u er bijna niets meer van. De bekkenfysiotherapeut dekt u af met een handdoek. Tijdens het onderzoek zal zij u vragen of de probe nog goed zit en dat eventueel ook controleren.

Het onderzoek

 

Nadat de probe is ingebracht mag u eerst rustig ontspannen om te wennen aan de probe. U kunt zelf meekijken op het scherm en u zult zien dat er een grafiek ontstaat met pieken daar waar u aanspant. De bekkenfysiotherapeut zal noteren wat de spanning is voor en na het wennen. Als u gewend bent aan het gevoel van de probe start het onderzoek. De bekkenfysiotherapeut zal u een aantal opdrachten geven als: aanspannen, ontspannen, vasthouden, hoesten en persen. Op het scherm kunt u zelf zien hoe de bekkenbodemspieren functioneren. Na afloop van het onderzoek zal de bekkenfysiotherapeut de probe verwijderen en mag u zich aankleden. De bekkenfysiotherapeut noteert alle onderzoeksgegevens en zal samen met u de uitkomst van het onderzoek bespreken. Als alle gegevens bekend zijn zal zij een speciaal op uw klachten afgestemd oefen- en trainingsschema maken. Het oefenen d.m.v. myofeedback kan hiervan deel uitmaken. De behandeling met functionele elektro stimulatie: Nadat de probe is ingebracht mag u eerst rustig ontspannen om te wennen aan de probe. U kunt zelf meekijken op het scherm. Als u gewend bent aan het gevoel van de probe kan de behandeling beginnen. De bekkenfysiotherapeut zet het apparaat aan en draait de stimulatie wat op. U moet aangeven als u een eerste gevoel ervaart. Het kan een kriebelig of kloppend gevoel geven. Het mag geen pijn doen. De bekkenfysiotherapeut gaat verder tot u voelt dat de spier aanspant. U voelt dat het aanspannen wat aanzwelt en weer afneemt. U mag proberen om mee te helpen bij het aanspannen, zodat u leert zelf weer de bekkenbodem aan te spannen en ook te ontspannen.

Toestemming

 

U bent vrij in de keuze al dan niet met behulp van myofeedback te worden onderzocht, of met functionele elektro stimulatie te worden behandeld. Er kan voor u een reden zijn niet te kiezen voor myofeedback/ functionele elektro stimulatie. Nare ervaringen uit het verleden kunnen hierbij een rol spelen. Het is daarom belangrijk dat u aangeeft als u het onderzoek / de behandeling niet wilt. U kunt dan samen met de bekkenfysiotherapeut zoeken naar een behandelalternatief. De totale behandeling duurt ongeveer 20 minuten. De resultaten van het onderzoek worden opgeslagen in uw medisch dossier.

Behandelprobe


De probe die wordt gebruikt is strikt persoonlijk en moet door u zelf gekocht worden. Over de aanschaf, de kosten en evt. vergoeding door de verzekering zal de bekkenfysiotherapeut u nader informeren. U neemt de probe zelf mee naar huis, over de juiste hygiƫne maatregelen krijgt u informatie mee. myofeedback1

Behandelprobe

 

Voor eventuele vragen kunt u bellen met het volgende telefoonnummer: 06 143 20 807 of mailen: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Jennifer Adler Bekkenfysiotherapeut * Inhoud op te vragen bij de bekkenfysiotherapeut en te bekijken op de site www.nvfb.nl -Fysiotherapeuten- Richtlijnen