Prostaatklachten

Bij de prostaat kan je meerder klachten krijgen;

Prostaatontsteking

Prostaatpijn

Prostaatvergroting

Prostaatkanker

 

Bij een prostaatontsteking is het klierweefsel van de prostaat ontstoken. Vaak wordt dit veroorzaakt door een eerdere blaasontsteking. In de plasbuis en blaas zitten altijd wel bacteriën, meestal de ‘bekende’ eigen darmbacteriën. Die doen normaal gesproken

weinig kwaad, ook al horen ze er niet thuis. De urine spoelt de bacteriën vaak uit het lichaam voordat het er teveel worden. Soms, bijvoorbeeld bij een lagere weerstand door griep, kan het aantal bacteriën toch te hoog worden. Dat zorgt voor een ontstoken blaas of -prostaat. Vaak gaat de blaasontsteking dan weer vanzelf over (die spoelt zichzelf weer schoon), maar bij de prostaat gaat dat moeilijker. Er stroomt namelijk wel urine langs, maar niet erdoorheen, zodat de prostaat niet zo makkelijk wordt doorgespoeld.

 

Soms kan de prostaat gevoelig zijn. Dat zorgt voor regelmatig terugkerende, vage pijnklachten in de onderbuik, liezen of kruis. Dat heet prostaatpijn. Net zoals een gevoelige

maag kan opspelen bij spanningen op het werk of thuis (brandend maagzuur), zo kan ook het prostaatgebied (prostaat, blaas, plasbuis, bijbal) bij stress geïrriteerd raken en pijn doen. Vaak is er dan met de blaas of prostaat op zich niets aan de hand, hoewel een en ander wel vaker voorkomt bij mannen die eerder prostaatontstekingen hadden.

 

Bij een aantal mannen kan de prostaat in de loop van de jaren gaan groeien. Waarom dit bij sommige mannen wel gebeurt, en bij andere mannen niet, is onduidelijk. Het mannelijk geslachtshormoon testosteron is nodig voor een normale ontwikkeling en groei van de prostaat. Maar toch is het niet zo dat een hoog testosterongehalte in het bloed eerder leidt tot een vergrote prostaat. Ook is het niet zo dat een prostaatvergroting altijd tot klachten leidt. Sommige mannen hebben een heel grote prostaat maar plassen prima, terwijl anderen met een slechts licht vergrote prostaat helemaal niet meer kunnen plassen.

prostaat met
prostaat zonder

 

 

 

Veruit de meeste mannen van negentig jaar en ouder hebben prostaatkanker.
Gelukkig groeit prostaatkanker op die leeftijd vrij langzaam, zodat de meeste mannen er nooit last van zullen krijgen. Maar op jongere leeftijd (rond de 70 jaar) groeien de cellen wat sneller. Een behandeling is dan nodig om te voorkomen dat de cellen zich verspreiden naar andere delen van het lichaam. Overigens is het niet zo dat prostaatkanker altijd uitgroeit en/of uitzaait. In een aantal gevallen zal de prostaatkanker ´slapend´ aanwezig blijven en nooit problemen veroorzaken. Als er bij iemand kankercellen worden gevonden, is het helaas nooit te voorspellen of de kanker later actief zal worden of ‘slapend’ blijft.

 

Voor meer informatie verwijzing u naar de folder over prostaatklachten
prostaat vergroot