Wat is ballontraining?
Uit het vraaggesprek en het (inwendig) onderzoek is gebleken dat u het beste met de rectale of vaginale ballon kunt trainen. De ballon bestaat uit een langgerekt ballonnetje dat aan een slangetje met een kraantje gekoppeld is, waar een injectiespuit op aangesloten is (zie foto), die gevuld kan worden met water of lucht. De vulling van de ballon wordt geregeld door de therapeut en is afhankelijk van de klacht.
Rectale ballontraining kunnen we gebruiken om problemen rondom de ontlasting te behandelen zoals ontlastingsverlies, verminderd gevoel rondom de anus, verminderd gevoel van aandrang en/of de ontlasting niet volledig kwijt kunnen.
Vaginale ballontraining kunnen we gebruiken bij vrouwen met Dyspareunie (= pijn bij het vrijen) en bij vrouwen met vaginistische klachten. Bij vaginisme zijn de bekkenbodemspieren te gespannen. De bekkenbodemspieren kunnen zelfs zo gespannen zijn, dat de vagina helemaal ‘dicht’ aanvoelt. De bekkenbodemspanning kan zowel bewust als onbewust ontstaan.
Voorbereiding:
De bekkenfysiotherapeut zal u vragen u uit te kleden zodat het onderlichaam ontbloot is. De onderzoeksruimte kan worden afgesloten als u dat prettig vindt.
Als u dit op prijs stelt mag u iemand meenemen tijdens het onderzoek. Gedurende het onderzoek kunnen we niet gestoord worden door derden. Tijdens het onderzoek worden alle hygiënische maatregelen* in acht genomen. Op de bank ligt uw handdoek zodat het geen probleem is als u iets urine- of ontlastingsverlies heeft.
Het (anale) onderzoek
Het anale onderzoek vindt plaats op de linkerzij. Nadat de ballon is ingebracht mag u eerst rustig ontspannen om te wennen aan de ballon. Het mag geen pijn doen. Als u gewend bent aan het gevoel van de ballon start het onderzoek. De bekkenfysiotherapeut noteert de hoeveelheden vulling bij eerste gevoel, eerste toiletgevoel, echte toiletgevoel en maximale tolerantie. Tevens wordt er gekeken naar uw perstechniek.
Na afloop van het onderzoek zal de bekkenfysiotherapeut de ballon verwijderen en mag u zich aankleden. De bekkenfysiotherapeut noteert alle onderzoeksgegevens en zal samen met u de uitkomst van het onderzoek bespreken. Als alle gegevens bekend zijn zal zij een speciaal op uw klachten afgestemd oefen- en trainingsschema maken. Het oefenen d.m.v. ballontraining kan hiervan deel uitmaken.
Bij vaginale klachten wordt er geen onderzoek gedaan met de ballon omdat reeds bij het inwendig onderzoek is gebleken dat het inbrengen van een vinger pijnlijk of gevoelig is. De ballon wordt bij deze klachten meteen therapeutisch gebruikt. Het vaginale behandeling vindt plaats in halfzit op de rug.
De behandeling met ballontraining:
Nadat de ballon is ingebracht mag u eerst rustig ontspannen om te wennen aan de ballon. Als u gewend bent aan het gevoel van de ballon kan de behandeling beginnen. Het mag geen pijn doen, maar kan wel gevoelig zijn.
Anaal kan worden geoefend in diverse uitgangshoudingen (liggend, zitten, staand). De exacte wijze van behandeling is afhankelijk van uw klachten en zal tijdens de behandeling verder worden toegelicht.
Vaginaal wordt geoefend met variatie in vulling, in te brengen diepte en/of eventueel met het bewegen van de ballon. U kunt zelf meekijken met de vulling van de ballon en na instructie is het mogelijk dat u zelf de ballon kunt bedienen.
Toestemming:
U bent vrij in de keuze al dan niet met behulp van de rectale/ vaginale ballon te worden onderzocht/ behandeld. Er kan voor u een reden zijn niet te kiezen voor de rectale/ vaginale ballon. Nare ervaringen uit het verleden kunnen hierbij een rol spelen. Het is daarom belangrijk dat u aangeeft als u het onderzoek niet wilt. U kunt dan samen met de bekkenfysiotherapeut zoeken naar een behandelalternatief. De totale behandeling duurt ongeveer 20 minuten. De resultaten van het onderzoek worden opgeslagen in uw medisch dossier.
Ballon:
De ballon die wordt gebruikt is strikt persoonlijk en moet door u worden gekocht. Over de aanschaf, de kosten en evt. vergoeding door de verzekering zal de bekkenfysiotherapeut u nader informeren. U neemt de ballon zelf mee naar huis, over de juiste hygiëne maatregelen krijgt u informatie mee.
Voor eventuele vragen kunt u bellen met het volgende telefoonnummer: 06 143 20 807
of mailen:
Jennifer Adler Bekkenfysiotherapeut
* Inhoud op te vragen bij de bekkenfysiotherapeut en te bekijken op de site www.nvfb.nl - Fysiotherapeuten- Richtlijnen