Plasklachten



Plasklachten


Bij plasklachten moeten de meeste mensen denken aan urineverlies. Maar er zijn meer vervelende aandoeningen met plassen, zoals vaak aandrang hebben, vaak moeten plassen, pijnlijke aandrang hebben of steeds terugkerende blaasontstekingen. Dit zijn allemaal klachten waarbij bekkenfysiotherapie kan helpen. Hier onder leggen wij uit wat er tot nu toe bekend is over de diverse klachten. Over urineverlies vindt u alle informatie terug onder het kopje urineverlies.

Vaak aandrang hebben om te plassen en/ of vaak moeten plassen


Als je vaak (meerdere keren per uur) aandrang hebt, wordt dat urgency genoemd in de medische wereld. Het kan zo zijn dat je net naar het toilet bent geweest en paar minuten later alweer nodig moet. Dit wordt ook vaak een overactieve blaas (OAB) genoemd. Deze aandrang kan zo heftig worden dat iemand dit als zeer heftige pijn ervaart. Vaak krijgt deze klacht dan de term prikkelbaar blaassyndroom of intercyteles cystitis (IC).

Moet je vaak gaan plassen (meer dan 10x per dag) dan heet dat freqency. Bij beide klachten hoef je geen urineverlies te hebben maar kan wel.
Deze 2 aandoeningen gaan vaak samen omdat veel aandrang hebben automatisch overgaat in vaker gaan plassen. Andersom hoeft dit niet altijd het geval te zijn. Vooral mensen met urineverlies gaan vaak, uit voorzorg, vaker plassen, met het idee een ongelukje te kunnen voorkomen. Jammer genoeg helpt dit niet altijd om geen ongelukken meer te hebben. Ook met een “lege” blaas kan je urine verliezen. Hoe dit zit lees je bij Urineverlies.
Het lastige is ook doordat je eerder gaat plassen dan dat de blaas optimaal gevuld is, de blaas minder kracht heeft om zichzelf goed te legen en dus eerder urine achterblijft. Hierdoor houden de klachten elkaar in stand.

Ontstaan


Hoe deze klachten ontstaan weten wij niet precies. Het vermoeden is dat de angst voor urineverlies of het daadwerkelijke verlies van urine ervoor zorgt dat de hersenen alerter worden op aandrang prikkels en je hierdoor eerder gewaarwordt dat je moet plassen.
Soms kan het ook aangeleerd gedrag zijn. Een voorbeeld hiervan is voor het vertrek van huis eerst te gaan plassen voordat je de deur uit gaat. Als je dit maar vaak genoeg doet, wordt het vanzelf een gewoonte en is het op een gegeven moment niet meer mogelijk om zonder toiletbezoek weg te gaan. Een andere reden kan zijn dat de bekkenbodemspieren constant onder spanning staan waardoor er druk ontstaat op de blaas. Deze reageert hierop door een prikkels te sturen naar de hersenen en jou het idee geeft dat je moet plassen terwijl de blaas nog niet vol is.
Gevoelens van angst of druk kunnen deze klachten verergeren. Een goed voorbeeld hiervan is als je een belangrijke afspraak hebt, je meerdere keren naar de wc wilt/ gaat terwijl je niet extra gedronken hebt. De spanningsplas. Hoe beter jij met druk/spanning om kan gaan, om zo minder heb jij hier last van.

Behandeling


Een manier om vast te stellen of jij van deze klachten last hebt, zal ik jou vragen om een plasdagboek bij te houden. Met dit dagboek kunnen wij zien of jij voldoende drinkt, hoe dit verdeeld is over de dag, hoe vaak jij gaat plassen, hoeveel er per keer uit komt (dus hoe groot is de blaas) en of jij urineverlies hebt. Aan de hand van wat jij hebt ingevuld, krijg jij adviezen om dit aan te passen.
Het andere onderdeel van de behandeling is toilettraining. Hierbij gaan wij ervoor zorgen dat de blaas weer bij een normale vulling aandrang geeft. Dus niet te vroeg maar zeker ook niet te laat. Dit gebeurt door blaastraining thuis en soms aangevuld met biofeedback of Functionele elektrostimulatie  of Functionele elektrostimulatie . Als dit niet voldoende helpt, kan ondersteuning van supplementen of medicatie nodig zijn die de blaas beter laten ontspannen.

Niet kunnen plassen ook wel hesitatie klachten genoemd


Het tegenovergesteld van vaak moeten plassen is niet of met moeite de plas op gang kunnen krijgen. Dit is voor de blaas een “gevaarlijkere” probleem omdat afhankelijk van de vulling van de blaas, de kans op overrekking bestaan. Dit gebeurt pas bij een vulling van meer dan 1,5 liter. De kans dat de blaas knapt als gevolg van overvulling is minimaal. Wel is het zo dat als de blaas meer dan 2 liter inhoud heeft gehad, deze zo overrekt is geweest dat normaal plassen en een normaal aandranggevoel krijgen daarna minimaal is.
Daarom is het ook van belang op tijd te gaan plassen. Vooral mensen die in service verlenende beroepen werken zoals leerkrachten, vertegenwoordigers hier meer last van hebben dan iemand die ten aller tijde naar het toilet kan.
Ook heb ik veel mensen geholpen die buitenshuis niet of met moeite konden plassen. Deze aandoening heet Paruresis of sociale hesitatie.
Je hebt dan moeite met het plassen bij openbare toiletten en soms zelfs zo erg dat ook bij vrienden of bekend naar het toilet gaan niet mogelijk is.
Ontstaan: Hiervan weten wij niet hoe het ontstaat. Het vermoeden is dat opvoeding een rol kan spelen. Een moeder die haar kind continu naar het toilet stuurt. Maar ook een nare ervaring op het toilet, je niet veilig voelen op het toilet zorgt ervoor dat dit soort klachten ontstaan.

Behandeling


Een manier om vast te stellen of jij van deze klachten last hebt, zal ik jou vragen om een plasdagboek bij te houden. Met dit dagboek kunnen wij zien of jij voldoende drinkt, hoe dit verdeeld is over de dag, hoe vaak jij gaat plassen, hoeveel er per keer uit komt (dus hoe groot is de blaas) en of jij urineverlies hebt. Aan de hand van wat jij hebt ingevuld, krijg jij adviezen om dit aan te passen. Het andere onderdeel van de behandeling is toilettraining. Hierbij gaan wij ervoor zorgen dat de blaas weer bij een normale vulling aandrang geeft. Dus niet te vroeg maar zeker ook niet te laat. Dit gebeurt door blaastraining thuis en soms aangevuld met biofeedback of Functionele elektrostimulatie. Als dit niet voldoende helpt, kan ondersteuning van supplementen of medicatie nodig zijn die de blaas beter laten ontspannen.